Šokové zmrazovanie potravín je najlepší prirodzený spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť jedla.

Šokové zmrazovanie potravín je najlepší prirodzený spôsob, ako predĺžiť trvanlivosť jedla.

Čo raz  modernejší spôsob skladovania potravín sa pomaly objavuje aj na našom území. Šokové zmrazovanie potravín vie perfektne konzervovať potraviny bez toho aby prišli o podstatné zložky a chute. Najviac sa tento spôsob skladovania využíva v reštauráciách. Čo je šokové zmrazovanie potravín?

Rýchlosť- kúzlo zmrznutého skladovania

Všeobecne vieme že zmrazené potraviny majú dlhú trvanlivosť, ale nie všetci vieme, že dobré vlastnosti danej potraviny sú zachované len v prípade, že zmrazenie sa uskutoční naozaj rýchlo (šokové zmrazenie). V procese zmrazenia sa všetky molekuly vody premenia na kryštály, ale pri rýchlom zmrazení na menšie kryštály. Len pri malých kryštálikoch neprichádza k poškodeniu potravín a k zachovaniu ich pôvodných vlastností.

Ako prebieha šokové zmrazovanie potravín?

Ide o naozaj rýchly proces zmrazovania potravín. V čase do 240 minút sa potravina uskladní do špeciálnych „mrazničiek“ kde je teplota okolo -40 stupňov Celzia a teda dokáže vytvoriť v jadre potravín teplotu až -18 stupňov, čo spôsobí že sa v potravine vytvoria len mikrokryštáliky. Výsledok vidíte aj voľným okom, pri rozmrazovaní. Potraviny nepustia toľko vody ale nechajú si ju v seba, tým pádom nie sú vysušené, gumové ale chutné a ponechajú si všetky chuťové vlastnosti.

Pomalé chladnutie

Najlepšie kde možno využiť prístroje na šokové zmrazovanie alebo ochladzovanie potravín sú práve reštaurácie. Ak kuchár pripravý naozaj skvostné jedlo, no pripraví ho vopred a nechá ho pomaly chladnúť, jedlo stráca na svojej kvalite a chuti. Zapríčiňujú to baktérie, ktoré sa najviac množia pri teplote 60-10 ° C.  Zmrazovače dokážu aj šokovo chladiť potraviny a teda ak do svojej reštaurácie pridáte aj špeciálne mraziče nebudete ľutovať.

Čas a kvalita

To, že šokovým zmrazovaním potravín udržíme jedlo kvalitné sme si povedali, no takéto chladiče dokážu ušetriť aj čas. Môžete si vopred pripraviť niektoré pokrmy, alebo len rôzne vývary či iné pred pripravené ingrediencie a viete, že zostanú čerstvé a chutné. Šokové zmrazovanie už dlhé roky využívajú najlepšie zmrzlinárne. Len zmrzlina s malými kryštálikmi a bez vzduchových bublín môže byť krémová a jemná.