Škótska a írska whiskey – aký je medzi nimi rozdiel?

Nápoj gentlemanov – whisky je veľmi obľúbeným alkoholickým nápojom v celom svete. Pijeme ho na oslavách, alebo len tak, pre potešenie po náročnom dni. Niekedy išlo o nápoj, ktorý si nemohol dovoliť každý, dnes si však jeho charakteristickú a výnimočnú chuť môže vychutnať skutočne každý, pretože cena whisky je v súčasnosti veľmi priaznivá.

Ako tento výnimočný alkohol vznikol?

Vznik whisky sa datuje až do 12.storočia, kedy sa začal vyrábať alkohol z jačmeňa. Najprv sa rozšíril medzi ľudom, neskôr sa začal podávať aj na kráľovských stoloch. Za jej vznikom stojí svätý Patrik, ktorý do Írska doniesol informácie o procese destilovania alkoholu. Vtedy sa však whisky vyrábala len nelegálne, pretože obilie malo slúžiť na iné účely. Dnes patria medzi najznámejšie whisky tie, ktoré sú vyrábané v Škótsku a v Írsku. Aký je však medzi nimi rozdiel?

Škótska whisky.

Vo všeobecnosti možno povedať, že whisky s označením „škótska“ musí byť vyrobená v Škótsku, musí prejsť dvoj, alebo trojnásobnou destiláciou a mala by byť odležaná v dubových sudoch minimálne 3 roky. V Škótsku sa vyrába tento alkohol v nasledovných oblastiach – v Islay, v Lowlande, v Speyside, v Campbeltowne a v Highlande.

Írska whiskey.

Írska whiskey musí byť samozrejme vyrobená v Írsku, musí prejsť trojnásobnou destiláciou a nemôže sa vyznačovať rašelinovou príchuťou. Od škótskych whisky sa líši predovšetkým v tom, že v írskych sladovniach nenájdeme ani stopu po rašelinovom ohni a tak tomuto írskemu alkoholu chýba dymový podtón. Medzi najznámejšie írske whiskey patria napríklad Jameson, alebo Tullamore Dew.

Cena whisky sa pohybuje od niekoľkých desiatok eur až po stovky eur – ide o staré a kvalitné fľaše, ktoré zreli aj 20, či 30 rokov. Tu však treba podotknúť, že čím je whiskey staršia, tým nemusí byť zároveň aj kvalitnejšia. Whiskey, ktorá má viac než 30 rokov už nemusí mať tie vlastnosti, ktoré ju robili pred niekoľkými rokmi zaujímavou.

drink-428319__180