Šéfkuchár bez čapice

Šéfkuchár bez čapice

Jamie Oliver je celosvetovo známy britský šéfkuchár. Známym a úspešným sa stal v roku 1998, kedy začal svoju kuchársku kariéru vo svojej vlastnej reality show s názvom The Naked Chef, ktorá sa u nás vysielala pod názvom Kuchár bez čapice. So svojou šou precestoval Ameriku, Austráliu a Európu. Jamie Oliver recepty vymýšľa zo svojej hlavy a sú veľmi rýchle, jednoduché a najmä veľmi chutné. Doteraz vydal neuveriteľných 15 kníh plných receptov, ktoré boli odprezentované aj v jeho televíznych reláciách. Jeho jednoduchým a rýchlym prístup k vareniu si získal celý svet. Ľudí si získal aj tým, že začal revolúciu v britských školských jedálniach, kde sa po jeho kritike začali podávať zdravé a vyvážené jedlá. Okrem toho sa aktívne venuje aj charite v jeho vlastnej reštaurácií Fifteen, kde každoročne dáva možnosť 15 mladým ľudom z problémových rodín zaučiť sa v reštauračnom biznise. V súčasnosti vlastní rozsiahlu sieť reštaurácií po celom Anglicku, najmä jeho talianskym reštauráciám Jamie’s Italian sa veľmi darí a pomaly začína expandovať do celého sveta. 

Vyskúšajte Jamieho 15 minútové krémové cestoviny Carbonara.

Budeme potrebovať: 

  • 320g penne
  • 70g chorizo salámu
  • 1-1/2 ks chilli papričky
  • čerstvý rozmarín
  • olivový olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 veľké vajce
  • 1/2 citróna
  • 2 lyžice nízkotučného bieleho jogurtu


Na šalát:

  • 25g píniových jadierok
  • 1 červenú čakanku
  • 1 zelenú čakanku
  • 2 mandarínky klementínky
  • 100 g baby špenátu
  • čerstvú mätu
  • syr manchego
  • 2 lyžice sherry octu
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica medu


Na panvici nasucho opražíme píniové jadierka za častého miešania. Cestoviny dáme do hrnca, zalejeme osolenou vriacou vodou a varíme podľa návodu na obale. Stopky čakanky nakrájame na jemné plátky a lístky odlomíme rovno do misky. Klementínky ošúpeme, nakrájame na jemné plátky a dáme do misky spolu s baby špenátom a posypeme mätou. Navrch nastrúhame malý kúsok syra a šalát posypeme horúcimi píniovými jadierkami, panvicu vrátime na stredný oheň.

Na zálievku premiešame v šálke ocot, extra panenský olivový olej a med. Osolíme, okoreníme a dáme zatiaľ stranou. 

Chorizo, chilli papričku a rozmarín nakrájame na tenké plátky, dáme smažiť na 1 lyžici olivového oleja, spolu s trochou korenia a prelisovaným cesnakom opražíme dozlatista. 


pasta-712664_1280Vajíčko s citrónovou šťavou , syrom a jogurtom zmiešame spolu v jednej miske. Cestoviny scedíme a necháme si trochu škrobovej vody. Cestoviny nasypeme na panvicu s chorizom, dáme dolu z ohňa a dobre premiešame s krémovou omáčkou, podlejeme trochou škrobovej vody, ak bude treba osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti.

Šalát premiešame so zálivkou a podávame k cestovinám. Dobrú chuť.