
Konvektomat je profesionálne zariadenie, ktoré predstavuje kombináciu teplovzdušnej a parnej rúry, preto môže produkovať tak suché, ako aj vlhké teplo, či ich kombináciu, a to pri rôznych teplotách. Konvektomat sa používa na tepelnú úpravu mnohých jedál. Vhodný je na pečenie, vyprážanie, grilovanie, varenie na pare alebo blanžírovanie.
Výhodou konvektomatu je krátky čas prípravy jedál, ako aj šetrnejší spôsob prípravy. Obe výhody prispievajú k vyššej nutričnej hodnote pripravovaných jedál, ako aj zachovanie vyššieho množstva vitamínov vo vašich pokrmoch. Prednosťou konvektomatu je teda racionálna príprava jedál, ktorá zabezpečuje okrem zachovanie vitamínov aj zachovanie minerálov a udržanie chuťových vlastností. Pri používaní konvektomatu môžete kontrolovať teplotu a vlhkosť, pripravovať viacero jedál súčasne bez toho, aby dochádzalo k zmiešaniu chutí. Výhodou konvektomatu je aj úspora energie, nižšia potreba pracovnej sily, čo ocenia najmä prevádzky ako sú reštaurácie, jedálne či vývarovne.
Konvektomaty sú jedným z najrozšírenejších a najznámejších multifunkčných zariadení. Svojimi rozmermi umožňujú najväčší výkon tepelného spracovania pri najmenšej zastavanej ploche. Okrem tepelného spracovania jedál, je v konvektomate možné potraviny rozmrazovať, regenerovať a využívať ho môžete aj ako sušičku ovocia či miesto na vykysnutie cesta. Konvektomaty sú zariadením, ktoré má viacero programov a procesy v nich môžu prebiehať nezávisle od obsluhy. V súčasnosti existuje celý rad výrobcov, ktorí vyrábajú veľmi kvalitné konvektomaty, ktoré sa od seba odlišujú rozdielnymi parametrami a výkonmi. Ekonomicky ide o veľmi úsporný spôsob tepelnej úpravy jedál. Pri úprave dochádza k minimálnemu zníženiu hmotnosti najmä u mäsa, ako aj úspora vody, energie, tukov ako pri akomkoľvek inom tepelnom spracovaní potravín.