Konvektomat – multifunkčné zariadenie na prípravu jedál

Konvektomat – multifunkčné zariadenie na prípravu jedál

Konvektomat je profesionálne zariadenie, ktoré predstavuje kombináciu teplovzdušnej a parnej rúry, preto môže produkovať tak suché, ako aj vlhké teplo, či ich kombináciu, a to pri rôznych teplotách. Konvektomat sa používa na tepelnú úpravu mnohých jedál. Vhodný je na pečenie, vyprážanie, grilovanie, varenie na pare alebo blanžírovanie.

cook-750142_640Výhodou konvektomatu je krátky čas prípravy jedál, ako aj šetrnejší spôsob prípravy. Obe výhody prispievajú k vyššej nutričnej hodnote pripravovaných jedál, ako aj zachovanie vyššieho množstva vitamínov vo vašich pokrmoch. Prednosťou konvektomatu je teda racionálna príprava jedál, ktorá zabezpečuje okrem zachovanie vitamínov aj zachovanie minerálov a udržanie chuťových vlastností. Pri používaní konvektomatu môžete kontrolovať teplotu a vlhkosť, pripravovať viacero jedál súčasne bez toho, aby dochádzalo k zmiešaniu chutí. Výhodou konvektomatu je aj úspora energie, nižšia potreba pracovnej sily, čo ocenia najmä prevádzky ako sú reštaurácie, jedálne či vývarovne.

Konvektomaty sú jedným z najrozšírenejších a najznámejších multifunkčných zariadení. Svojimi rozmermi umožňujú najväčší výkon tepelného spracovania pri najmenšej zastavanej ploche. Okrem tepelného spracovania jedál, je v konvektomate možné  potraviny rozmrazovať, regenerovať a využívať ho môžete aj ako sušičku ovocia či miesto na vykysnutie cesta. Konvektomaty sú zariadením, ktoré má viacero programov a procesy v nich môžu prebiehať nezávisle od obsluhy. V súčasnosti existuje celý rad výrobcov, ktorí vyrábajú veľmi kvalitné konvektomaty, ktoré sa od seba odlišujú rozdielnymi parametrami a výkonmi. Ekonomicky ide o veľmi úsporný spôsob tepelnej úpravy jedál. Pri úprave dochádza k minimálnemu zníženiu hmotnosti najmä u mäsa, ako aj úspora vody, energie, tukov ako pri akomkoľvek inom tepelnom spracovaní potravín.